The night my mother killed my father – Competiție Comedy Cluj 2016

de Aura Schussler

The night my mother killed my father, în regia lui Inés París, e o comedie efervescentă, tipic spaniolă, despre vanitate, iubire, pasiune, legături duplicitare, minciuni și un complot bine pus la punct.

Multă agitație, teatralitate, burlesc, situații alambicate și tensiuni iscate, cam acesta pare să fie scenariul lui Inés París, care o plasează în centru atenției pe Isabel, o fostă actriță, trecută de prima tinerețe și actuala soție a unui regizor de film. Ea ar face orice pentru a obține un rol în noul film al acestuia. Fapt care o determină să-i însceneze moartea fostului ei soț, pe care îl invită premeditat la cina unde urmează să se semneze contractul de producție al filmului.

The night my mother killed my father este un film dinamic, în care agitația, disimularea, ambiția și vanitatea sunt ridicate la superlativ, cu scopul de a complica scenariul cu fiecare detaliu adăugat pe parcurs.

Hazardul evenimentelor și situațiile neprevăzute maschează un adevăr trist din spatele ambiției Isabelei, care, deși este actriță de meserie, este evitată în mod deliberat de actualul soț pentru nominalizarea în rolul principal, pe motivul că acum este nevasta lui. Ceea ce face ca întreaga ei carieră și experiență actoricească, să fie umbrite de titlul casnic de soție.

Bineînțeles că, în cele din urmă, Isabelei îi reușește planul de a obține rolul principal în film, aspect care nu șterge gustul amar și parodierea genului feminin, prin intermediul mentalității tradiției cultural-istorice, de a țintui partenera de viață în interiorul casei, departe de aspirațiile intelectuale sau de carieră.