Radio Cortile – Competiție Comedy Cluj 2016

de Aura Schussler

Ce sunt cuvintele pentru noi și cum ne influențează ele viața? Este o întrebare la care probabil ar trebui să reflectăm mai des, atunci când alegem să le folosim.

Radio Cortile, în regia lui Francesco Bonelli, încearcă să scoată în evidență importanța cuvintelor în viața noastră. Cuvinte, care pe de o parte, sunt ca o mângâiere pentru suflet, o alinare sau un panaceu pentru tristețe și melancolie, iar pe de altă parte sunt o otravă, un venin ucigaș și amar care te distruge, te descompune și te devorează din interior. Acest caracter duplicitar al cuvintelor devine și mai periculos atunci ele când sunt folosite în mod deliberat pentru a răni sau a produce durere.

Cu un scenariu destul de banal, filmul îl are în centrul atenției pe Fabio, prezentatorul rubricii de polemici și satire ale postului de Radio Cortile. E genul de jurnalist care și-a câștigat audiența de pe urma intrigilor și criticilor malițioase cu privire la diferite fețe publice. În viața lor a intrat prin intermediul acestui venin al discursului – bârfa, pe care o savurează și o transmite cu patos.

Urmând o structură narativă modestă și previzibilă, Radio Cortile ne poartă prin viața și tumultul trusturilor media, singularizând un caz unde șeful ar face orice pentru a crește audiența. El merge până într-acolo încât își expune iubita unor răutăți verbale josnice – ea este o tânără cântăreață anonimă, de care Fabio se îndrăgostește ca un adolescent.

Această intrigă este cea care va decide și soarta filmului: în cele din urmă, Fabio conștientizează importanța cuvintelor, cât de greu pot cântări acestea, și modul în care alege să le folosească – pentru a face bine sau pentru a răni. Happy-endul, oarecum intuitiv, previzibil, încearcă să pună sentimentul de iubire sub o aură divină; singura trăire care îl poate face pe Fabio să își revizuiască atitudinea.