Lav Diaz în Competiție la Berlin

articol redactat de Eduard Medre

Festivalului Internațional de Film de la Berlin, care se va desfășura între 11 și 22 februarie, a mai adăugat 11 filme în cadrul Competiției oficiale. Printre ele se numără Hele sa Hiwagang Hapis (A Lullaby for the Sorrowful Mystery) al regizorului filipinez Lav Diaz.

Filmele anterioare ale lui Lav Diaz au fost prezente în competițiile de la Cannes sau Locarno. Norte, the End of History a fost parte din competiția Un certain regard la ediția a 66-a a Festivalului de la Cannes, iar From What is Before a fost laureat cu Leopardul de Aur la Festivalul de film de la Locarno în 2014.

Filmele filipinezului sunt cunoscute pentru estetica lor neconvențională. Adeseori filmate monocron, cu secvențe foarte lungi, care fac ca durata filmelor sa depășească 4 – 5 ore. A Lullaby for the Sorrowful Mystery este filmat în alb-negru și durează 8 ore. Un film care îmbină trei povești din domenii diferite: din cel al literaturii, o repovestire a romanului El Filibusterismo scris de Jose Rizal, din istorie, povestea cautării corpului lui Andres Bonifacio, considerat tatăl revoluției filipineze, de către văduva lui, Georgia de Jesus, și elemente din mitologia filipineză cum ar fi tikbalangs, omul cal.

Filmul actual are cea mai mare distribuție din istoria cinematografiei filipineze, în rolurile principale fiind John Lloyd Cruz, Piolo Pascual, Hazel Orenico și Alessandra de Rossi. Alături de ei vor mai juca Cherie Gil, Angel Aquino, Bernardo Bernardo, Susan Africa, Joel Saracho și mulți alții.

Bianca Balbuena de la Epicmedia este producătorul filmului, alături de casele Sine Olivia Philipinas și TEN17P. Star Cinema Productions este distribuitorul filmului.

A Lullaby for the Sorrowful Mystery va avea premiera mondială pe 18 februarie, la Berlin. Alături de el, în competiție vor concura pentru Ursul de Aur Midnight Special de Jeff Nichols,The Commune de Thomas Vinterberg, Things to Come de Mia Hansen-Love sau Death in Sarajevo de Danis Tanovic. Președintele juriului celei de-a 66-a ediție a Festivalului de la Berlin este Meryl Streep.