Jules and Dolores – Competiție Comedy Cluj 2016

de Aura Schussler

Jules and Dolores – o comedie braziliană, în regia lui Caito Ortiz, pe care am avut plăcerea să o văd în ce-a de-a doua zi a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj 2016 – este un film care stârnește râsul, nu numai pe fețele fanilor sportului rege, ci și pe a oricărui spectator prins în situațiile alambicate, prostești și iraționale din jurul personajelor.

Având la bază o poveste reală – aceea a furtului, în anul 1983, a Trofeului Jules Rimet, simbolul Campionatului Mondial de Fotbal – filmul dezvăluie pe lângă isteria și drama evenimetului în sine, și sistemul corupt și mizerabil al anilor ’80, al unei națiuni erodate de sărăcie, care se găsește în fața procesului postmodern de modelare consumeristă.

Micile furtișaguri și datorii de pe urma obsesiei pentru jocurile de noroc, îl împing pe Peralta, personajul principal, să fure simbolul și mândria poporului brazilian și anume Trofeului Jules Rimet. Lipsa de experiență în spargeri a lui Peralta – alături de superstițiile, și legătura simbolico-sentimetală față de trofeu, dar mai ales amenințările patronului jocurilor de noroc, însoțite de schimbările de paradigmă la nivelul investigațiilor și a interogatoriilor poliției braziliene –, aceste chestiuni combinate creează o serie de situații și secvențe care codifică mesajul filmului înspre o direcție perversă a fenomenului de globalizare economico-politică și social-culturală care a prins oarecum pe picior greșit individul de rând al anilor ’80.

Pe de altă parte, efervescența, optimismul, spiritul liber și pofta de viață, de care dau dovadă brazilienii, indiferent de situație, colorează filmul cu o serie de note și mesaje subliminale, care creează o atmosferă de relaxare, chiar și în situațiile limită ale filmului.

Conflictul cultural-simbolic, născut de pe urma competițiilor din fotbal, dintre Brazilia și Argentina, conferă o alură satirică filmului și evenimentului în sine, ținând cont de faptul că presupusul cumpărător al trofeului este un argentinian. Deznodământul epic al comediei vine cu o speranță senzuală, care încearcă să deconstruiască realitatea istorică (a topirii trofeului, deci a unei duble dispariții ale lui, atât la nivel real cât și simbolic), prin frumoasa Dolores, iubita lui Peralta, care se pierde nonșalantă pe străzile aglomerate ale Braziliei, cu Jules Rimet în rucsac.