Highway to Hellas – Competiție Comedy Cluj 2016

de Aura Schussler

Ce se întâmplă atunci când un german (punctual, calculat, corect, obsedat de lucru și fără viață personală) întâlnește poporul grec (boem, persuasiv, trișor, cu simțul umorului și plin de viață)?

Cu întrebarea aceasta pornim în Highway to Hellas. Rezultă o comedie pe cinste, care își găsește negreșit locul la Comedy Cluj 2016. Filmul este german, în regia lui Aron Lehmann, şi surprinde cu multă perspicacitate conflictul istorico-simbolic de fundal, dintre Grecia și Germania.

Ca să își salveze locul de muncă, precum și soarta Băncii AVO la care lucrează, Jörg Geissner, un funcționar dedicat job-ului său, este trimis de către conducere pe micuța insulă grecească Paladiki, ca să se asigure că banii finanțați de către Bancă, pentru construirea unui spital și a unei uzine electrice, nu au fost folosiți în alte scopuri, în afară de cele prevăzute în contractul de finanțare.

Ospitalitatea locuitorilor, voia bună, spiritul petrecăreț și plin de pasiune, îl topesc din temelii pe înfumuratul și bățosul Jörg. Diferențele culturale și cele de viață, se întrețes armonios în replici cheie, introduse inteligent în discursul „oratorilor” greci ai insulei, care pun în scenă o serie de incidente menite a-l împiedica pe Jörg să descopere adevărul. Dar dincolo de politicile de finațare și de cele cu privire la fondurile nerambursabile, care constituie de fapt mărul discordiei în film, acesta revelează de fapt o căutare a Sinelui personajului principal, Jörg, dezumanizat de sistemul capitalist, de termenele limită, orele suplimentare și programul de lucru prelungit, care ajung să îi dea impresia că iubește ceea ce face, neavând de fapt timp pentru nimic altceva, sau altcineva în viață.

Ajuns pe un tărâm al boemiei, al liniștii, al non-punctualității, al hazardului și al dezordinii, neamțul nostru învață să se redescopere și să descopere importanța relațiilor inter-umane reale.

Un film savorus, care transmite pe de o parte, acele mici bucurii ale vieții care denotă fericirea, iar pe de altă parte, micile trucuri și artificii financiare, specifice locurilor mai puțin atinse de sistemul capitalism și de globalizare. Locuri care încearcă într-un mod duplicitar, atît să profite de acest sistem pervers, cât să îl și ignore sau să îl tragă în piept. Highway to Hellas vine astfel în antiteză cu sistemul agresiv de globalizare și de mecanizare a vieții – este un film despre liniște și reîntoarcerea la tihnă și simplitate.