Barakah meets Barakah – Competiție Comedy Cluj 2016

de Aura Schussler

Barakah meets Barakah, producție din Arabia Saudită, în regia lui Mahmoud Sabbagh, este o comedie romatico-politică, despre care pot să spun că nu m-a impresionat în mod deosebit.

Bineînțeles că cenzura politico-religioasă nu lasă prea multe opțiuni de alegere și nici de manifestare cinematografică filmului, ceea ce ne determină să îl apreciem pentru curajul de a ridica la fileu, într-un mod inteligent, tocmai această problemă a reprimărilor, a persecutărilor și a terorii poliției religioase asupra cetățenilor.

Într-o Arabie Saudită dominată de fundamentalism și fanatism religios – unde legea de ordine o exercită această poliție religioasă, care filează zi și noapte fiecare colțișor al ținutului – Barakah, un angajat al primăriei locale, însărcinat cu menținerea ordinii și a legilor birocratice, se îndrăgostește de Bibi (cu numele ei adevărat, tot Barakah), o tânără fotomodel, adoptată de o familie înstărită din lumea modei locale.

Filmul urmărește cu un umor sarcastic, felul în care acest sentiment firesc al iubirii nu se poate manifesta și dezvolta cu naturalețe, datorită temerilor persecuției poliției religioase.

Regizorul surprinde cu mult tact, modul în care o simplă întâlnire între cei doi îndrăgostiți se transformă într-o problemă care atrage după sine un risc major cu privire la posibila lezare a integrității lor fizice. Chiar dacă Bibi (Barakah) este o tânără cu idei revoluționare, subversive și feministe, aceasta nu poate să se elibereze de autoritatea sistemului, care, ca gen feminin, o plaseasză sub dominația familiei și a genului masculin, fără vreo posibilitate de a riposta.

Cercul vicios, cultural și dogmatic, este subminat de finalul filmului care lasă o notă optimistă, aceea a unei posibile iubiri între cele două suflete pereche, aflate sub semnul aceluiași nume – Barakah.