Atomic Falafel – Competiție Comedy Cluj 2016

Atomic Falafel este o comedie politică, o parodie îndrăzneață, în regia lui Dror Shaul, care surprinde cu mult umor negru situația politică încrâncenată și primejdia nucleară care planează deasupra Orientului Mijlociu.

Amenințarea Israelului cu un atac nuclear asupra Iranului, care la rândul său dezvoltă un program nuclear capabil să distrugă atât ținutul israelian cât și o parte din Europa, reprezintă intriga filmului. Felul în care Dror Shaul subminează situația dramatică a contextului istoric – prin povestea de iubire dintre evreica Nofar (care vinde falafel soldaților din zona de conflict) și neamțul Oli,  specialist  în energie atomică – deschide un lanț de situații ironice care condimentează subtil mișcările politice din trecut și prezent.

Conflictul israeliano-german este redat într-un mod sarcastic, prin această poveste de iubire, care șterge oarecum tarele istorice. Efortul celor doi adolescenți (fiica lui Nofar și iubitul ei) de a împiedica această catastrofă nucleară, vine ca o dorință de a deconstrui repetitivitatea istorică a conflictelor și a urii generate de reminiscențele trecutului, înspre un nou viitor, departe de violență, ură, antisemitism și război.

Mesajul utopic al reconcilierii vine tot pe fundalul negocierilor duplicitare, al manipulărilor diplomatice, al paranoiei induse și a luptei orgoliilor conducătorilor, care doar amână iminența nucleară. Cu toate acestea finalul fericit este adus, în cele din urmă de cei doi adolescenți, în numele păcii și a iubirii, a prieteniei și a toleranței.

go to website